Hoe komt u aan het juiste hulpmiddel?

Er zijn heel veel soorten rolstoelen, tilliften, eetrobots, wandelstokken, maar hoe vindt u het hulpmiddel dat het beste bij u past? We geven een paar tips.

Raadpleeg een goede ergotherapeut

Maak een afspraak met een gespecialiseerde ergotherapeut van een spierziekterevalidatieteam. Een ergotherapeut weet veel over hulpmiddelen bij spierziekten en kan u helpen bij het maken van de juiste keuze.

Bereid uw afspraak met de ergotherapeut goed voor:

 • Bedenk waar en wanneer u problemen ervaart: bij het eten, aan- en uitkleden, slapen, je verplaatsen, bij het koken, het tuinieren, op het werk of op school. Denk ook vooruit. Veel spierziekten leveren steeds meer beperkingen op.
 • Maak een lijst van de mogelijke hulpmiddelen.

Er zijn verschillende bronnen van informatie:

 • De ergotherapeut van het spierziekterevalidatieteam.
 • Lotgenoten, bij bijeenkomsten, op Myocafé of Facebook.
 • De Helpdesk Hulpmiddelen. Zij zijn aanwezig op veel bijeenkomsten van Spierziekten Nederland.
 • De hulpmiddelenwijzer van Vilans.
 • Beurzen op het gebied van hulpmiddelen, bijvoorbeeld Support of Medica.
 • De onafhankelijke en innovatieve website van Scouters over hulpmiddelen. 
 • Website GoGometnico ervaringsdeskundige met handige tips.

Informeer u goed over de aanvraagprocedure

Informeer hoe u de hulpmiddelen kunt verkrijgen en of ze vergoed worden. Doe dit bij uw zorgverzekeraar, gemeente of het UWV. Vraag na hoe de aanvraagprocedures lopen en wat de vergoedingen zijn. Schaf een hulpmiddel niet aan, voordat de aanvraagprocedure is afgerond. U krijgt dan vaak uw hulpmiddel niet vergoed. Veel (kleinere) hulpmiddelen zult u op eigen kosten moeten aanschaffen. Het aanschaffen van een tweedehands hulpmiddel kan aantrekkelijk zijn, maar niet als het op maat gemaakt is voor de gebruiker. U kunt tweedehands hulpmiddelen aanschaffen via de markt op deze site.

Aanvragen of zelf kopen
De eigen bijdragen in de Wmo kunnen fors oplopen, tot en met de volledige kostprijs van het hulpmiddel. In zo’n geval is het te overwegen om een hulpmiddel zelf aan te schaffen. U heeft dan vaak meer keuzemogelijkheden.

Onderhoud en verzekering
Wanneer u een hulpmiddel aanschaft op eigen kosten of met een PGB-hulpmiddelen, bedenk dan ook of u het hulpmiddel moet verzekeren en of een onderhoudscontract noodzakelijk is. Wordt een defect hulpmiddel bij calamiteiten ook direct vervangen? Denk bijvoorbeeld aan een elektrische rolstoel of een tillift.

Andere aandachtspunten

 1. Houd uw administratie bij. Bewaar alle bonnen zorgvuldig.
 2. Ga zorgvuldig met alle spullen in bruikleen om, anders kan het zijn dat reparaties niet vergoed worden
 3. Let op de kwaliteit. Als een hulpmiddel niet deugt, is de leverancier wettelijk aansprakelijk.